Mozgásfejlesztés

Mozgásfejlesztés

Milyen mozgásterápia ez?

Ez egy komplex terápia. A terápia többek között a primitív reflexekre épül. A velünk született csecsemőkori reflexek felülírását hivatott elérni. Továbbá fejleszti a gyermekek mozgáskoordinációját, a nagy mozgásokat, a finommotorikát, az egyensúlyt, és még sok mást, ami nélkülözhetetlen a gyermekek mindennapjaihoz.

Célcsoport:

  • Kisiskolás korban nehezen figyelni tudó gyermekek, akik alapvetően jó képességűek, mégis “Valami” elveszi a figyelmüket.
  • Óvodás gyermekek akik eredményesen szeretnék elkezdeni az iskolába lépést, és minden gond nélkül akarják legyőzni az akadályokat.
  • Koraszülöttek, baba korban elmaradást mutató gyermekek szopás, kúszás elmaradás stb. Pszichés kognitív elmaradottságok, beszéd megkésettsége, gondolkodási módok eltérése, szokatlan játék formák, szociális, társas területek eltérése.
  • 3-13 éves korosztály.

A mozgásfejlesztéssel kapcsolatban hívjon bátran a 0630 986 3935 telefonszámon!

A mozgásterápia jelentősége a beszéd fejlesztésben:

A hangok képzése, szótagokká, szavakká tagolása egy-egy mozgásmintához van kötve. A beszéd megtanulásának képessége a mozgásrendszer fejlődésétől is nagyban függ. A beszéd különösen igényli a jól fejlődő nagy- és finommozgásokat és a jó mozgásészlelést.

A fejlesztés egyéni terápiával kezdődik. A fejlesztést megelőzi egy részletes felmérés. A terápia feladatsora a nagy- és finommozgások fejlesztése során érleli, strukturálja tovább az idegrendszert.
A terápia menete kötött, feladatsorokba rendezett, a gyermek fejlődésének megfelelően fokozatosan nehezedik.

Amennyiben a szülő például azt látja, hogy gyermeke nehezen viseli a ruhában a cimkét, ki kell vágni, furcsa dolgai vannak amiket a kortársai nem csinálnak. Az autizmus spektrum zavarral küzdő gyermekek ¾- része mutatja a szenzoros érzékelés rendellenességnek a tüneteit. A mozgásterápiával tudunk ezen segíteni. Az autizmus spektrum zavarral élő gyermekeknél a terápia egy hosszabb folyamat. Ez nem egy gyógyszeres terápia, mikor beveszünk egy tablettát és azonnal jobban érezzük magunkat. Ez időt energiát igényel a szülőktől. A mozgás koordináció javulása várható. A mozgáson terápiákon sok esetben tapasztaljuk a beszéd megkésettségét, tehát mindenképpen egyik célterületünk a beszéd fejlesztése.

Ezt három módon támogatjuk.

  • Erős vesztibuláris (egyensúlyi) ingereket közvetítünk az idegrendszer számára, amely alapvetően egy beszéd indító hatású. Az agyban a beszédközpont a mozgásközpont mellett helyezkedik el. Azáltal hogy mozgásos ingereket közvetítünk az agy számára, kölcsönhatásba lép a beszédközpontal is.
  • Minden egyes feladathoz mondóka, beszéd tartozik hozzá. A mozgásos tevékenységekhez automatizáljuk a beszéd tevékenységeket is. Hozzá szokik a gyermek hogy a mozgást mindig beszéddel kisérje.
  • A szociális képességek fejlesztése. Az egyéni terápiák után csoportos terápiát tudunk tartani a gyermekeknek. A gyermeknek alkalmazkodni kell ilyenkor a csoportársakhoz, ugyanis csak igy lehet játékosan véghezvinni a mozgás feladatokat.

Mik azok a primitív reflexek?

A primitív reflexek önkéntelen fizikai reakciók, amelyek a központi idegrendszerből származnak és csecsemőkön figyelhető meg. A primitív reflexek általában az élet első évében eltűnnek. Ha a normális fejlődési időn túl is fennállnak, a gyermeken esetlenségeket, motoros nehézségeket és nyugtalanságot tapasztalhat.

A csecsemőkori reflexek jelenléte egy bizonyos kor után „Káros” a gyermekre nézve mert eltereli a figyelmét. Amennyibe egy első osztályosnál jelen van a Galant reflex (Lumbalis rész fokozott érzékenysége), akkor a gyermek képtelen lesz huzamosabb ideig ülni, ugyanis a szék háttámlája zavarni fogja. Ebből kifolyólag izegni-mozogni fog a széken, és képtelen lesz figyelni az órákon. A markoló szopó reflex kihatással van a gyermek beszédére és kéz mozdulataira is egyaránt. Mozgásoknál gyakorta kint lóg a gyermek nyelve a szájából. Étkezésnél gyakran a földön végzik az evőeszközök. Ezeknél a gyermekeknél általában észrevehetjük, hogy beszédük nehezen érthető, és az ételt sem képesek sokszor megfelelően összerágni. A gyermek “lábujj hegyezik”, vagy  túlzott ijedtség, ilyenkor a gyermek egész teste megfeszül, szorong.

A primitív reflexek (Csecsemőkori reflexek) az újszülött csecsemőt hivatott megvédeni. Nélkülönözhetetlenek ebben az életkorban. Ezek a reflexek segítik életben tartani a gyermeket, ameddig a magasabb szintű idegrenszeri funkciók át nem veszik az irányítást. A csecsemő arcának simogatása például az érintés felé fordul, és megpróbál szopni, ujját a kezébe téve szorosan meg fogja fogni az ujját. Ezek az interakciók örömet okoznak a szülőknek és ösztönzik a kötődést, de elsődleges céljuk az, hogy a csecsemőknek születésük első pillanatától kezdve segítsenek enni, tanulni és kölcsönhatásba lépni a körülöttük lévő világgal.

Ilyen csecsemőkori reflexek például a Moro reflex, Galant reflex, Markoló-szopó reflex. A Moro (Megijedési reflex) A csecsemő elsődleges védelmi reakciója. Akár a gyermeket ért hirtelen hang hatás is kiválthatja, ilyenkor a gyermek szívverése és lélegzetvétele felgyorsul, sírni kezd (Így jelez az anyának). Az egész teste megfeszül, ujjai kinyújtódnak. Ezt a reflexet váltja fel az összerezzenési reflex, ami a felnőtteknél van jelen. Ez egy sokkal magasabb szintű reflex. A felnőtt idegrendszere már képes megkülömböztetni a valódi veszélyhelyzeteket, és nem kapcsol be minden megijedésnél az „Üss vagy fuss” mechanizmus.

Szükség van-e rájuk vagy sem?

A primitív reflexekre elsősorban az anyaméhben, a születésnél valamint az élet első évében van nagy szükségünk. A későbbiekben viszont már rendellenesnek számít ezen reflexek megléte. Először, azonban kezdjük egy kis fogalommagyarázattal.

Primitív reflexek: összetett, automatikus mozgásminták, melyeket az agytörzs irányít. Ezek a 25. gesztációs hét környékén fejlődnek ki és nagy részük a születés utáni 6. hónapban gátlás alá kerül. Perzisztáló (Megtartott) primitív reflexek: A csecsemőkori reflexeknek a születés utáni 6. hónap környékén integrálódniuk kell, de ha a 9-12. hónapban is még aktívak, tehát perzisztálnak (fennmaradnak), akkor azt az esetet már rendellenesnek tekintjük. Ennek oka általában az idegrendszer éretlensége, ezáltal megnehezítve a további reflexek kialakulását és a mozgásfejlődés zökkenőmentes haladását. Primitív (csecsemőkori) reflexek: Moro reflex, markoló reflex (tenyér reflex), talp reflex, aszimmetrikus tónusos nyaki reflex (ATNR), hátgerinc-csípő reflex (Galant-reflex), kereső reflex és szopó reflex, előre irányuló tónusos labirintus reflex (TLR flexio), hátra irányuló tónusos labirintus reflex (TLR extensio), Babinski-reflex, lépegető reflex, hasi reflex, Landau-reflex, fejtartó reflexek, szimmetrikus tónusos nyaki reflex (STNR)

A megmaradt primitív reflexek kezelése

Hogyan lehet biztos abban, hogy gyermeke reflexei normális ütemben haladnak? Bármilyen aggodalommal gyermeke fejlődésével kapcsolatosan forduljon hozzám, fejlődési értékelést végzek, és beszámolok gyermeke reflexeiről az életszakaszához képest elért eredményeiről. Ha gyermekének megmaradt néhány primitív reflexe, akkor mozgásterápiás gyakorlatokon vezethetem végig az elhúzódó reflexeket, és helyettesíthetem azokat (ahol szükséges) magasabb szintű reflexekkel. Otthoni gyakorlatokban is részt vehet, hogy segítsen gyermekének primitív reflexei felül írásán.

Az agy rendkívül képlékeny,  a fejlődésben lemaradt gyermekek gyakran képesek visszanyerni az elveszett talajt, ha megfelelő útmutatást kapnak. Számos szülő jelentős javulásról, viselkedésbeli problémák megszünéséről, társakkal való kapcsolatok kialakításáról számolt be a  mozgásterápiát követően. A primitív reflexek kinövése után gyermeke összpontosíthat és kiteljesítheti a benne rejlő lehetőségeket, illetve központi idegrendszerének bevonásával és megerősítésével maximalizálhatja az agy teljes potenciálját.

Amennyiben a tünetek bármelyikét tapasztalja gyermekén keressen minket bizalommal, hogy gyermeke minél hamarabb elkezdhesse a mozgásterápiát.

Gyermek fejlesztés Miskolcon