Mozgásfejlesztés

Mozgásfejlesztés

Milyen mozgásfejlesztés ez?

Egy játékos “Torna” óra keretein belül sajátítják el a gyermekek a helyes mozgásmintákat.

A mozgásfejlesztés óra segít a kudarc tűrő képesség kialakitasában, javítja a testtartást,  és segít leépíteni a csecsemőkori reflexeket. Továbbá fejleszti a gyermekek mozgáskoordinációját, a nagy mozgásokat, a finommotorikát, az egyensúlyt, és még sok mást, ami nélkülözhetetlen a gyermekek mindennapjaihoz. 

Célcsoport:

  • Kisiskolás korban nehezen figyelni tudó gyermekek, akik alapvetően jó képességűek, mégis “Valami” elveszi a figyelmüket.
  • Óvodás gyermekek akik eredményesen szeretnék elkezdeni az iskolába lépést, és minden gond nélkül akarják legyőzni az akadályokat.
  • 3-13 éves korosztály. 

1.: Kondicionális képességek
– Erő
– Gyorsaság
– Állóképesség

2.: Koordinációs képességek
– Mozgásérzékelés
– Reakcióképesség
– Ritmusképesség

Miért fontos a gyermek mozgásfejlesztés?

A jól elsajátított torna később az iskolában is visszaköszön

A foglalkozásokon az utánzó mozgásokban jelentős szerepe van a keresztkoordinációs feladatoknak (ellentétes kar és lábhasználat). Ahogy a csecsemőknél is nagyon fontos, hogy a mozgástanulás minden fázisa meglegyen, hiszen ez készíti elő az ellentétes mozgásirányú feladatokat. Ezek a fajta feladatok nem csupán fizikálisan, de mentálisan is fejlesztik a gyerekeket. A jobb és bal agyféltekét is használniuk kell, így megelőzhető a későbbi diszlexia, diszkalkulia kialakulása.

A gyerekek mozgásfejlesztése nem csupán a testüket és a kis tudatukat fejleszti, hanem a személyiségükre is hatással van. Megtanulnak küzdeni, kialakul bennük a fejlődésre való igény, rendszerességet és fegyelmet tanulnak. Azonban, ami a legfontosabb, hogy a rendszerességen keresztül egy olyan igényt és szeretetet alakítunk ki bennük a mozgás és a sport irányába, hogy felnőttként legyen az úszás, kirándulás, futás, vagy bármilyen mozgásos tevékenység kikapcsolódásnak fogják megélni.

A mozgásfejlesztés jelentősége a beszéd fejlesztésben:

A hangok képzése, szótagokká, szavakká tagolása egy-egy mozgásmintához van kötve. A beszéd megtanulásának képessége a mozgásrendszer fejlődésétől is nagyban függ. A beszéd különösen igényli a jól fejlődő nagy- és finommozgásokat és a jó mozgásészlelést.

Ezt három módon támogatjuk.

  • Erős vesztibuláris (egyensúlyi) ingereket közvetítünk az idegrendszer számára, amely alapvetően egy beszéd indító hatású. Az agyban a beszédközpont a mozgásközpont mellett helyezkedik el. Azáltal hogy mozgásos ingereket közvetítünk az agy számára, kölcsönhatásba lép a beszédközpontal is.
  • Minden egyes feladathoz mondóka, beszéd tartozik hozzá. A mozgásos tevékenységekhez automatizáljuk a beszéd tevékenységeket is. Hozzá szokik a gyermek hogy a mozgást mindig beszéddel kisérje.
  • A szociális képességek fejlesztése.  A gyermeknek alkalmazkodni kell ilyenkor a csoportársakhoz, ugyanis csak igy lehet játékosan véghezvinni a mozgás feladatokat.

Mik azok a csecsemőkori reflexek?

A primitív reflexek önkéntelen fizikai reakciók, amelyek a központi idegrendszerből származnak és csecsemőkön figyelhető meg. A primitív reflexek általában az élet első évében eltűnnek. Ha a normális fejlődési időn túl is fennállnak, a gyermeken esetlenségeket, motoros nehézségeket és nyugtalanságot tapasztalhat.

A csecsemőkori reflexek jelenléte egy bizonyos kor után „Káros” a gyermekre nézve mert eltereli a figyelmét. Amennyibe egy első osztályosnál jelen van a Galant reflex (Lumbalis rész fokozott érzékenysége), akkor a gyermek képtelen lesz huzamosabb ideig ülni, ugyanis a szék háttámlája zavarni fogja. Ebből kifolyólag izegni-mozogni fog a széken, és képtelen lesz figyelni az órákon. A markoló szopó reflex kihatással van a gyermek beszédére és kéz mozdulataira is egyaránt. Mozgásoknál gyakorta kint lóg a gyermek nyelve a szájából. Étkezésnél gyakran a földön végzik az evőeszközök. Ezeknél a gyermekeknél általában észrevehetjük, hogy beszédük nehezen érthető, és az ételt sem képesek sokszor megfelelően összerágni. A gyermek “lábujj hegyezik”, vagy  túlzott ijedtség, ilyenkor a gyermek egész teste megfeszül, szorong.

 

A jó hangulat nálunk elengedhetetlen!

Rólunk írták

Gábor Demy

Mindenkinek csak ajánlani tudom!

Értékelés
5/5

Henriett Kajdácsi

Hálás vagyok a profizmusért, a hozzáállásért és az eddig elért eredményért 🥰

Értékelés
5/5

Andrea Gaál

Nagyon profi, felkészült, gyerekszerető fejlesztő. A fejlődés látványos, kisfiunk is nagyon szereti.

Értékelés
5/5
Gyermek fejlesztés Miskolcon